3.7 C
Ljubljana

Terra Nil (PC)

Objavljeno:

Terra Nil je zapletena okoljska strateška igra o preoblikovanju puste puščave v cvetoč, uravnotežen ekosistem. Vrnite življenje v svet brez življenja tako, da očistite zemljo, očistite oceane, posadite drevesa in ponovno naselite divje živali, nato pa odidite brez sledi.

Igro Terra Nil so razvili južnoafriški Free Lives, ki so nam v preteklosti ponudili igri zelo drugačnih žanrov – Broforce in Genital Jousting. Založili so jo Devolver Digital, na Steamu pa je izšla 28. marca 2023.

Igra Terra Nil ponuja tri težavnosti, in sicer Gardener, Ecologist in Environment Engineer. Poleg teh treh lahko ustvarite tudi svojo poljubno težavnost, v kateri lahko določite število začetnih surovin, ceno objektov za gradnjo, vklopite vadnico in namige ter celo vključite zen način igranja. Igro sem sprva pričel igrati v načinu Gardener, ki vključuje vadnico in namige, kasneje pa sem jo poskusil igrati še na težjih nivojih, brez namigov.

V vadnici se boste naučili premikanja po mapi, grajenja objektov in podobno. V kolikor se med igranjem znajdete v težavah, je na voljo tudi priročnik, ki vas bo rešil iz zagate. Vaš primarni cilj bo pozeleniti okolje, več odstotkov zelenih pokrajin pa bo pomenilo odklep dodatnih objektov, kot na primer vodne črpalke, s katero lahko zlahka ustvarite reke.

Terra Nil

Igralnost Terra Nil je meditativne narave in je zelo pomirjujoča. Med igranjem vas ne bo nič priganjalo, vseeno pa bo prisotnega nekaj razmišljanja kako in kaj nadaljevati. Vsako vašo potezo lahko zlahka razveljavite, tako da ni potrebno preveč skrbeti glede vaših odločitev. Igra daje celoten poudarek na naravo in reševanje le-te, zatorej ne vsebuje nobenih likov, zgodbe ali ljudi – le rastje in živali. Za dokončanje igre boste potrebovali približno šest ur, ta pa bo vključevala restavriranje štirih zelo različnih regij sveta. Vsaka izmed teh regij je sestavljena iz drugačnih klimatskih razmer, geologije ter flore in favne.

Igro boste pričeli v regiji River Valley, ki predstavlja zelo rodovitno okolje, v katerem boste ustvarjali gozdove in mokrišča. Nadaljevali boste v regiji Desolate Island, katera je toplejša in bo od vas zahtevala kreiranje tropskih gozdov, plaž ter močvirij, ki bodo privabila razne ptice in druga zanimiva živa bitja. Vaša naslednja postaja bo regija Volcanic Glacier, katera je zelo geološko aktivna in z zimskim podnebjem. S pomočjo geotermalne energije boste ustvarili alpinsko tundro, tokove lave in oceanske alge. Za konec vas pa čaka še najtežja regija, Flooded City, ki vključuje opustošeno mesto po apokalipsi, katerega boste morali rešiti radiacije ter ustvariti gozd iz bambusov.

Za konec naj še podrobneje opišem tri težavnostne stopnje, ki so na voljo v igri Terra Nil. Zastavljene so tako, da nudijo ali sproščujoče doživetje ali pa zelo zahtevno reševanje sveta. Kot že rečeno pa je na voljo tudi kreiranje poljubne težavnosti, kjer boste lahko eksperimentirali in našli stil igranja, ki vam bo najbolj ustrezal. Težavnost Gardener predstavlja bolj sproščujočo izkušnjo, ki vključuje cenejše zgradbe, dodatne začetne surovine, zastonj pa lahko tudi reciklirate pet zgradb, če vam zmanjka sredstev. Težavnost Ecologist je namenjena igralcem z izkušnjami igranja strateških iger, saj bodo zgradbe nekoliko dražje, imeli boste na voljo manj začetnih surovin, če vam jih zmanjka pa bo to pomenilo konec igre. Najtežje težavnosti Environment Engineer pa razvijalci ne priporočajo nobenemu, ki igra Terra Nil prvič, saj vas bodo zgradbe stale veliko več, prav tako pa ne vključuje vadnice in nobenih namigov med igranjem.

Terra Nil je na voljo za nakup na Steamu, stala vas bo pa 24,99€, kar se mi zdi nekoliko preveč za vsebino, ki jo nudi.

Ocena

S prispevanjem digitalne kopije igre so oceno omogočili Cosmocover.

Terra Nil

sorodno

najnovejše

Terra Nil je zapletena okoljska strateška igra o preoblikovanju puste puščave v cvetoč, uravnotežen ekosistem. Vrnite življenje v svet brez življenja tako, da očistite zemljo, očistite oceane, posadite drevesa in ponovno naselite divje živali, nato pa odidite brez sledi. Igro Terra Nil so razvili južnoafriški...Terra Nil (PC)