5.5 C
Ljubljana

Beholder 3 (PS5)

Objavljeno:

Ko vas reši zapora, postanete šahovski kmet v njenih shemah. Zdaj morate odstraniti vse, ki stojijo na poti njenim skrivnim načrtom, in si poskušati povrniti življenje, medtem ko opravljate dve službi. Noben najemnik, uslužbenec ali nadrejeni ni varen pred vašim vohunjenjem.

Beholder 3 je bila na voljo na računalniški platformi Steam že 3. marca lanskega leta, za konzoli PlayStation 4 in PlayStation 5 pa je izšla 15. decembra 2022. Igro so razvili berlinski Paintbucket Games in založili pri Alawar Premium.

V Beholder 3 prevzamete vlogo Franka Schwarza, ki je primoran podpisati pogodbo, v kateri ponudi sebe “največji državi”, da bo postal njen predan obveščevalec in ponižni služabnik ter hkrati izgubil vse, kar je imel vrednega v življenju. Namesto dela v rudniku, s katerim je Frank nenehno ustrahovan, prevzamete opravljanje različnih nalog s strani vaših nadrejenih.

Postanete upravnik nepremičnine, ki mora poskrbeti za razne dolžnosti, katere boste morali vsakodnevno opravljati, kot na primer praznjenje smeti in popravljanje grelnega sistema. Da pa ni vse tako črnogledo, za vsako opravljeno nalogo prejmete tudi nekaj denarja. Poleg opravil, za katere boste morali poskrbeti, bo vaša glavna naloga skrbeti za najemnike stanovanj. To vam bodo omogočale kamere, ki jih boste namestili, preko njih pa boste opazovali vse stanovalce v zgradbi in nadzorovali vsa njihova dejanja.

Vaši nadrejeni vam bodo pogosto preko telefona v stanovanju, katero je bilo Franku in njegovi družini dodeljeno, javljali različne naloge, katere boste morali uspešno opraviti v za to dodeljenem času. V kolikor teh nalog ne boste pravočasno opravili pa bo to v večini primerov pomenilo konec igre za vas. Kar huda posledica, kajne? Zatorej se dobro potrudite, da boste vse opravili v pravem času in tako lahko nadaljevali z igro.

Beholder 3

Poleg “uradnih” nalog boste prejemali še dodatne s strani vaše družine in drugih sostanovalcev, tako da vam zagotovo ne bo postalo dolgčas. Morda bi bilo bolje delati v rudniku? Navkljub vsemu, s prigaranim denarjem boste morali plačevati tudi razne račune, davke in prispevke – tudi to v za to dodeljenem času, tako da bodite pozorni na vaše stanje s količino denarja.

Igralnost v Beholder 3 je bolj ali manj preprosta. Z vašim likom se boste pomikali znotraj in zunaj vaše zgradbe, se pogovarjali s podnajemniki ter, kot že omenjeno, opravljali različne naloge. Veliko boste tudi kupovali različnih predmetov, ki jih boste morali lastiti zaradi potreb pri več nalogah. Te predmete boste nabavljali legalno v sosednjem kiosku ali “na črno” pri lokalnem preprodajalcu, ki bo na ulico pokukal ponoči. Pri njem so na voljo kamere, ki jih boste potrebovali za nadzor stanovalcev, pa tudi številne ostale uporabne reči, katere boste koristili pri zadanih nalogah. Možen je tudi pospešek časa, da vam ne bo potrebno preveč čakati, da mine čas, kar je še posebej uporabno ponoči – drugače sta potrebni dve sekundi, da v igri mine pet minut.

Grafični stil v igri je zadovoljiv, ni pa nič posebnega. Je preprosto ubrana pot, ki ne temelji na preveč podrobnostih ali presežkih – je pa prebavljiva. Žal sem bil zelo razočaran nad zvokovno podlago v igri, ki je dolgočasna in se spremeni le, ko se zgodi kaj “pretresljivega”. Tudi efekti pri komuniciranju s soljudmi so le en kratek zvok za tono teksta, ki ga morate prebrati. Razvijalci bi lahko storili veliko več, tako pa so šli po liniji najmanjšega odpora.

Kar se tiče hroščev v igri, sem med preigravanjem bil priča temu, da je lik Frank večkrat obtičal na več mestih zgradb in se ni mogel nikamor premakniti. Primoran sem bil ponovno naložiti, kjer je igra nazadnje shranila in nadaljevati od tam. Česa drugega omembe vrednega nisem opazil.

Če zaključim, Beholder 3 je temačen naslov, ki nadaljuje prakso predhodnih dveh delov. Igra je postavljena v totalitarni sistem države, kjer boste kaznovani, če si boste privoščili košček čokolade – da pa vam ne bi česa “spojlal”, nisem šel v podrobnosti zgodbe, saj je na vas, da jo z igranjem odkrijete sami. Igra je, kolikor je morbidna, tudi zabavna, oceno pa ji zbijejo nekoliko preveč preprosta grafika, nezanimivo zvočno doživetje in hrošči.

Beholder 3 lahko kupite v trgovini PlayStation Store, kjer vas bo stala 19,99€ tako za PlayStation 4 kot PlayStation 5. Na voljo pa je tudi na Steamu, kjer boste zanjo odšteli pet evrov manj.

Ocena

S prispevanjem digitalne kopije igre so oceno omogočili Vicarious PR.

Beholder 3

sorodno

najnovejše

Ko vas reši zapora, postanete šahovski kmet v njenih shemah. Zdaj morate odstraniti vse, ki stojijo na poti njenim skrivnim načrtom, in si poskušati povrniti življenje, medtem ko opravljate dve službi. Noben najemnik, uslužbenec ali nadrejeni ni varen pred vašim vohunjenjem. Beholder 3 je bila...Beholder 3 (PS5)